KAZUS.AT.UA - умисне заподіяння користі

Звільнення сумісника - Юридичний форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Юридичний форум » Безкоштовна юридична консультація » Юридична консультація онлайн » Звільнення сумісника
Звільнення сумісника
BogdanДата: Чт, 08.10.2009, 17:05 | Повідомлення # 1
Рядовий
Група: Користувачі
Повідомлень: 1
Репутація: 0
Статус: Offline
Доброго дня! Ситуація - працював за сумісництвом викладачем в навчальному закладі з 2004-го року, в ньому ж пройшов атестацію на підвищення категорії в 2006 році. Педагогічне навантаження за роки роботи мене повністю задовільняло, на більше я не розраховував, так як був ще основний викладач, з предмету який я викладав. В цьому навч.році основний викладач звільнився і я одразу ж написав заяву про переведення мене на посаду викладача і виділення годин (фірма де я працював за основним місцем роботи ліквідована, тобто я можу працювати з повним навантаженням). На дану заяву на ім'я директора зареєстровану 31.08.09 до сьогодні відповіді ніякої немає, але зі слів своїх колег, я дізнався, що для мене взагалі ніяких годин до початку навчального року не виділялось, крім того вже є новий викладач. Я так і не повідомлений про звільнення, наказу також ще не бачив!!!???
Запитання таке - Який порядок звільнення працівника - викладача сумісника в державному навчальному закладі: Чи повинні заздалегідь попереджати про звільнення з роботи сумісника? В який термін видається наказ про звільнення, чи зобов'язані з ним ознайомити працівника-сумісника? Якщо є порушення в діях роботодавця, то в який термін їх можна оскаржити, куди потрібно звертатися???? Чи обов'язково перед зверненням до суду звертатися до комісії по трудовим спорам в закладі(вона з досвіду ніякого рішення не приймає, а передає на розгляд в комісію предметну - час йде)???
Буду вдячний за відповідь!
 
ShnapsДата: Сб, 10.10.2009, 13:31 | Повідомлення # 2
Лейтенант
Група: Адміністратори
Повідомлень: 50
Репутація: 3
Статус: Offline
Згідно зі статтею 43-1 Кодексу законів про працю (КЗпП) власник може розірвати трудовий договір з працівником, що працює за сумісництвом, тобто звільнити його, без попередньої згоди профспілки чи профспілкового представника у разі прийняття на роботу іншого працівника, який не є сумісником. А ось порядок звільнення сумісників ідентичний до порядку звільнення не сумісників, тому згідно зі ст. 49-2 КЗпП роботодавець зобов'язаний повідомити працівника про наступне вивільнення за два місяці. Згідно з ч. 2 ст. 47 КЗпП у разі звільнення працівника з ініціативи власника він зобов'язаний у день звільнення видати йому копію наказу про звільнення з роботи.
Тепер про порядок оскарження дій власника:
відповідно до ст. 224 КЗпП комісія по трудових спорах (якщо така існує в Вашій установі) є обов'язковим первинним органом по розгляду трудових спорів, що виникають на підприємствах, в установах, організаціях. Винятки (індивідуальні трудові спори, що підлягають розгляду одразу в суді) також визначені КЗпП, але Ваша ситуація до цих винятків не належить. Згідно з частиною 2 цієї ж 224-ої статті трудовий спір підлягає розглядові в комісії по трудових спорах, якщо працівник самостійно або з участю профспілкової організації, що представляє його інтереси, не врегулював розбіжності при безпосередніх переговорах з власником або уповноваженим ним органом.
Стаття 225 КЗпП відводить працівникові для звернення у комісію по трудових спорах тримісячний строк з дня, коли він дізнався або мав дізнатися про порушення свого права, а у спорах про виплату належної працівникові заробітної плати цей строк не обмежується. У разі пропуску строку з поважних причин комісія має його поновити. Заява працівника до комісії підлягає обов'язковій реєстрації.
Відповідно до статті 226 КЗпП комісія по трудових спорах зобов'язана розглянути трудовий спір у десятиденний строк, спір розглядається у присутності працівника або його законного представника (представник профспілкової організації, адвокат і т.п.). Розгляд спору за відсутності працівника допускається лише за його письмовою заявою.
Згідно зі ст. 228 КЗпП працівник може оскаржити рішення комісії у суді в десятиденний строк з дня вручення їм виписки з протоколу засідання комісії чи його копії. Згідно зі ст. 229 КЗпП рішення комісії по трудових спорах підлягає виконанню власником або уповноваженим ним органом у триденний строк по закінченні десяти днів, передбачених на його оскарження.
План дій у Вашій ситуації мені вбачається таким:
1) Письмова заява на ім'я власника (ректора, директора) з викладенням вимог ст. 47 та 49-2 КЗпП;
у разі відсутності адекватної відповіді:
2) заява до комісії по трудових спорах (не пропустіть тримісячний строк);
якщо рішення комісії Вас не задовольняє:
3) позовна заява до місцевого суду.
 
ЗаМужемДата: Ср, 02.11.2011, 11:34 | Повідомлення # 3
Рядовий
Група: Користувачі
Повідомлень: 2
Репутація: 0
Статус: Offline
дякую, мені зараз цікаво все про сумісників

Повідомлення відредагував ЗаМужем - Ср, 02.11.2011, 12:13
 
carmakovaДата: Сб, 22.04.2017, 12:20 | Повідомлення # 4
Рядовий
Група: Користувачі
Повідомлень: 1
Репутація: 0
Статус: Offline
http://kazus.at.ua/forum/
 
newsadmn1Дата: Ср, 02.02.2022, 10:12 | Повідомлення # 5
Рядовий
Група: Користувачі
Повідомлень: 1
Репутація: 0
Статус: Offline
Добрий день! Я мав схожу проблему і не знав як її вирішити, проте, спеціалісти із адвокатського об'єднання "Максимальний захист" (mzahyst.com.ua) допомогли мені оскаржити дії роботодавця, стягнути заробітну плату з моменту незаконного звільнення та відшкодувати моральну шкоду. Тому цілком можу їх рекомендувати.
 
Юридичний форум » Безкоштовна юридична консультація » Юридична консультація онлайн » Звільнення сумісника
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Чт, 02.05.2024, 14:41
Вітаю Вас Гість

Форма входу

Пошук

Наше опитування

Як Ви потрапили на цей сайт?
Всього відповідей: 260

Статистика